Articole-Vanat.ro

Ce parametrii sunt de preferat pentru coloana de apa la o jacheta: 3000, 5000 sau 8000 mm?

Sa luam de exemplu o jacheta softshell. Valoarea coloanei de apa ne indica cat de mult este jacheta impermeabila. Cu alte cuvinte, cat de mult poate rezista inainte ca apa sa patrunda in jacheta. Prin urmare, valori mai ridicate inseamna mai multa protectie in timpul perioadei umede.

Atentie: Feriti-va de diferenta dintre cuvintele rezistenta la apa si hidrofuga. Daca jacheta este hidrofuga, inseamna ca apa are tendinta de a curge pe suprafata jachetei. Dar poate ca nu este rezistenta la ploaie.

Jachetele pentru aer liber cu o coloana de apa ridicata sunt ok, dar ...

Pentru a fi impermeabil100%, este imperativ ca jacheta sa aiba, de asemenea, o buna aerisire. Valoarea de respirabilitate a imbracamintii in aer liber evidentiaza cat de mult permite drenarea sau evaporarea umiditatii corpului la suprafata. Respirabilitatea este de obicei asigurata de o membrana care functioneaza numai in cazul in care persoana este suficient incalzita in urma unei activitati fizice.

Respirabilitate ridicata sau scazuta? Depinde de ce activitati intentionati sa faceti in timp ce purtati jacheta.

Cand faceti exercitii si transpirati, dar doriti sa ramaneti cald si uscat, trebuie sa eliminati transpiratia de pe piele. Respirabilitatea hainelor serveste exact acestui scop. Cu cat transpirati mai mult, cu atat mai mult veti aprecia respirabilitatea hainei. ?i invers. Cand nu transpirati prea mult in timp ce va deplasati si aveti nevoie de o jacheta, in principiu pentru o utilizare casual, drumetii usoare sau mersul pe jos, o mare respirabilitate va va face sa va fie rece.

Masurarea coloana de ap? nu este completa fara existenta cusaturilor lipite.

Nu veti auzi prea des despre aceste cusaturile mentionate impreuna cu parametrii functionali. Cu toate acestea, daca o jacheta nu are cusaturi lipite, parametrii inalti ai coloanei de apa sunt practic inutili - apa va patrunde in locurile de coasere. Este cu siguranta mai bine sa alegeti jachetele cu parametrii inferiori si cusaturile lipite, decat jachete cu parametri mai inalti, fara cusaturi incastrate.

Este o jacheta cu parametri 5000-5000 mm mai buna decat cu 8000-3000 mm?

Aveti grija la diferenta dintre coloana de apa si respirabilitate. Daca aveti o coloana de apa semnificativ mai mare si o respirabilitate scazuta, veti transpira foarte usor in timpul miscarii sustinute, deoarece jacheta nu va fi capabila sa indeparteze transpiratia departe de corp suficient de repede. In acest caz, jacheta functioneaza mai mult ca un impermeabil, in care nu va udati de ploaie, dar va va fi rece din cauza transpiratiei.

Un exemplu specific: Daca doriti sa mergeti la munte sau in drumetii si ezitati intre o jacheta cu coloana de apa 5000 mm si o aerisire de 5000 g / m2 / 24h si o jacheta cu coloana de apa 8000 mm si gradul de respiratie 3000 g / m2 / 24h , atunci jacheta cu parametrii 5000-5000 este cea mai buna alegere pentru dvs.

Valorile corect alese ale parametrilor sunt, de fapt, derivate din activitatea fizica planificata si locatia unde o veti efectua.

Jachetele cu parametrii 10000 mm ?i 10 000 g / m2 / 24h sunt mai potrivite pentru, adica in zone cu o mai mare incidenta de precipitatii si umiditate mai mare, atunci cand transpirati mai mult in timpul unei activitati fizice. Aceste jachete sunt de obicei fara izolare tocmai datorita transpiratiei crescute.

Si de cele mai multe ori se creaza o confuzie atunci cand vedem doua tipuri de masuratori ale respirabilitatii. Dar, ambele se refera insa la acelasi nivel doar ca sunt contatii diferite in functie de organizatia care le defineste . De exemplu, respirabilitate de 14.000 g/m2/24h sau ASTM: 6.000 g/m2/24h. Nivelul de respirabilitate este acelasi, doar ASTM International are o alta grila de standardizare.

Jachetele urbane sunt o categorie complet diferita. Nu este de asteptat ca voi sa faceti sport in acest tip de jachet ( incercarea de a prinde autobuzul, nu se pune). Din acest motiv ele sunt fabricate fara parametri functionali sau cu parametri functionali scazuti. Acesti parametri sunt adesea un strat hidroizolant in combinatie cu izolatie. Scopul este de a va oferi o caldura si o protectie adecvata impotriva ploii. Imbracamintea urbana nu este potrivita pentru activitati mai solicitante.